CLIMSEAS Project

natalia.tilinina@gmail.com

Place of work:

Sea-air Interaction and Climate Laboratory
P.P. Shirshov Institute of Oceanology RAS.

Topics of interest:

Cyclone activity in modern era reanalyses; cyclones in NH; cyclone lifecycle; modern methodologies for cyclone tracking.

Active research projects:

2009 – 2010 “Satellite data based studies of atmospheric carbon dioxide variations:
seasonal cycles, forest fire effects”. Granted by Russian Foundation for Basis Research 09-05-13532.

2009 – 2011 “Ocean moisture transport by the mid-latitude cyclones as a clue to understanding Atlantic Ocean impact on European weather anomalies”. Granted by Russian Foundation for Basic Research 09-05-00794.

2009 – 2012 IMILAST:«Intercomparison of mid latitude storm diagnostics». Granted by ProClim, Swiss Academy of Sciences and Swiss Reinsurance Company.

Representative publications:

Asmus V.V., Krovotyntsev V.A., Milekhin O.E., Tilinina N.D., Trenina I.S. Remote sensing for safety navigation in Russian seas// [in Russian] Meteospectr, 2008, №4, 45-50 p. ii i.

Tilinina N., Rudeva I., Gulev S.K. and Shapovalov S.M., Southern Hemisphere extratropical cyclones: climatology and tracking using different algorithms // Environmental and Climate change, Russian Academy of Science, 2010, (in print) [in Russian].