Estudia a la UdG

Disseny assignatura




Administració i control d'allotjaments (3153G01110/2018)


Atenció: contingut provisional
Dades generals  
  • Curs acadèmic : 2018
  • Descripció : Matèria que complementa el coneixement operatiu de l'assignatura de Operacions de Frony & Back Office dotant l'alumne de les eines de gestió estratègica necessàries per portar a terme la dirección del departament d'allotjament
  • Crèdits ECTS : 4

Torna a l'inici / Vuelve al principio / Back to top

  Grups
Grup A

Durada : Semestral, 1r semestre

Professorat : JAUME BANCELLS BROSSAJUAN JOSE MOLINA VILLAR

Idioma de les classes : Català (40%), Castellà (40%), Anglès (20%)

Horaris :

Activitat Horari Grup de classe Aula
Teoria1
Pràctiques d'aula1
Pràctiques altres1
Pràctiques integrades teoria1
Prova d'avaluació1

Torna a l'inici / Vuelve al principio / Back to top

  Competències
  1. Analitzar i crear nous productes i serveis turístics i hotelers de manera independent, innovadora i empresarial
  2. Analitzar els resultats de la política de l'activitat turística i hotelera, traslladant als objectius interns i fent plans concrets per a la seva implementació en els nivells de la funció departamental o de negoci.
  3. Dissenyar, controlar i millorar els processos de planificació i organització l'activitat turística i hotelera
  4. Conèixer i estudiar les tècniques de comercialització de l'empresa hotelera i de restauració
  5. Dur a terme procediments d'anàlisi i síntesi per interpretar l'activitat hotelera i de restauració
  6. Identificar i saber aplicar bones pràctiques en relació amb el clima social
  7. Coordinar i liderar projectes de treball o altres activitats
  8. Identificar i seleccionar documentació jurídica actualitzada mitjançant la utilització de bases de dades jurídiques i compendis legislatius

Torna a l'inici / Vuelve al principio / Back to top

  Continguts

  1. PROFESOR JUAN JOSE MOLINA

  2. TEMA 01. INTRODUCCIÓN A LA RELACIÓN TURISMO, ALOJAMIENTO Y RESTAURACIÓN. El alojamiento turístico hotelero y extrahotelero

  3. TEMA 02. CONCEPTOS, DEFINICIONES Y NUEVAS TENDENCIAS. Curhotel, hotel rural, hotel temático, hotel boutique, balneario, …

  4. TEMA 03. DIRECCIÓN, GESTIÓN Y CONTROL DE ALOJAMIENTO, RESTAURACIÓN Y SERVICIOS. Controles y supervisión

  5. TEMA 04. LA EMPRESA HOTELERA Y EXTRAHOTELERA. Similitudes y diferencias en la estructura departamental

  6. TEMA 05. ACTIVIDADES PRINCIPALES EN LA HOSTELERÍA. Animación. Lavandería / lencería. Mantenimiento / Servicio técnico / Seguridad. Spa / Fitness / Wellness

  7. TEMA 06. EL VALOR DE LA EXCELENCIA Y LA CALIDAD. Claves creatividad, comunicación y calidad en la hostelería

  8. PROFESOR JAUME BANCELLS

  9. TEMA 01. APROXIMACIÓN A LA CONTABILIDAD ANALITICA. Control y análisis de indicadores y ratios de los diferentes dptos.

  10. TEMA 02. “USALI” SISTEMA UNIFORME DE CUENTAS PARA LA INDUSTRIA DE ALOJAMIENTOS. Informes departamentales del resultado y su función de responsabilidad

  11. TEMA 03. CONTROL DE LAS MATERIAS PRIMAS EN EL AREA DE F&B. Control de costes, rendimientos y márgenes

  12. TEMA 04. CONTROL PRESUPUESTARIO. Análisis de desviaciones, indicadores, ratios
  Activitats
Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos46,510,5
Aprenentatge basat en problemes (PBL)01010
Classes expositives12,510,523
Classes participatives8917
Classes pràctiques12,5012,5
Prova d'avaluació81725
Tutories202
Total 4753100

Torna a l'inici / Vuelve al principio / Back to top

  Bibliografia
  • Aburdene, P., (2006). Mega tendencias 2010. Ed Ediciones Granica, S.A..
  • A.C.T.T. Ed. (1994). Manual de qualitat en el turisme. Editur.
  • Cañadas, M. (1996). Cómo crear empresas rentables. Ed Gestión 2000.
  • Cerra, J. y otros (1990). Gestión de producción de alojamientos y restauración. Madrid: Sintesis.
  • Collins, D. (2001). New Hotel Architcture and Design. Conrad Octupus.
  • Figuerola, M. (1990). Elementos para el estudio de la empresa turística. Síntesis.
  • Molina Villar, J.J., (2016). Alojamiento, restauración y spa. Barcelona: Tempore.
  • Molina Villar, J.J (2010). Balnearios, viejas prácticas, nuevas costumbres. Barcelona: Ed Astro Uno.
  • VVAA (2006). Hoteles, gerencia, seguridad y mantenimiento. MAD.
  • LLuis Mesalles Canals (2009). Hotel Control. Laertes.
  • Ahmed Ismail (2001). Operaciones y Procesos Hoteleros (Gestión del alojamiento). Paraninfo.
  • Oriol Amat Pilar Soldevilla (2011). Contabilidad y gestión de costes. Ed Gestión 2000.
  • Martín Rojo, I. (2005). Dirección y gestión de empresas del sector turístico. Pirámide .
  • AECA (2005). La Contabilidad de Gestión en las E. Hoteleras. CONTABILIDAD DE GESTION,, 132
  • Adelaida Ciudad Gómez (2008). Industria del Alojamiento, USALI, armonización, gestión hotelera. UNIFORM SYSTEM OF ACCOUNTS FOR THE LODGING INDUSTRY: PRESENTE Y FUTURO,, 22

Torna a l'inici / Vuelve al principio / Back to top

  Avaluació i qualificació
Activitats d'avaluació
Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Examen y evaluación continua de las prácticasEvaluación y examen de los conceptos enseñados y las habilidades adquiridas en la asignatura100

 

Qualificació

Tipología de evaluaciones:

1. Prácticas

-. Lectura de artículos, actividades de clase, casos prácticos.

2. Evaluación

-. Trabajos aplicados y pruebas de conocimientos.

3. Evaluación continua y global

- Tanto si el alumno se acoge a la evaluación continua como al examen global deberá asistir al 80% de las clases.
- Los alumnos que se acojan a la evaluación continua deberán superar todas las evaluaciones con una nota media de 5 puntos.
- En caso de no entregar o realizar las actividades objeto de evaluación en la fecha establecida, no se aceptará la entrega posterior y el alumno automáticamente pasará al examen de repesca.
- Los alumnos que se acojan al examen global podrán presentarse siempre y cuando superen el 80% de las clases. En caso de no superar el 80% de las clases podrán presentarse en la repesca.

EVALUACION/NOTA FINAL ASIGNATURA:

Para poder aprobar la asignatura los alumnos deberán haber sacado un mínimo de un 5 en la nota de cada profesor. En ese caso, la nota final será la media de las dos notas.

Torna a l'inici / Vuelve al principio / Back to top

  Observacions
Para que el estudiante de esta asignatura pueda adquirir las competencias establecidas, es aconsejable que tenga superados los créditos correspondientes a las materias de:
Operaciones de Front Office & Back office

Torna a l'inici / Vuelve al principio / Back to top